Träningsprofilen Mia Rodhborn är född och uppvuxen på Gotland. Hennes intresse för rörelse började i sexårsåldern, på hästryggen. Sedan dess har hon provat det mesta och instruerat i allt från rehab till crossfit på individ-och gruppnivå. Hon är utbildad inom det mesta vad gäller hälsa och välmående. Med värme, kunskap och total närvaro leder hon dem hon möter genom träningspasset. Hennes egen drivkraft kommer ur viljan att känna sig så fri och oberoende hon kan utefter sina förutsättningar, som har ändrats sedan en läkare konstaterade artros i båda knäna för flera år sedan. Så från att träna och leda otaliga danspass i veckan blev hon tvungen att tänka om och göra annorlunda, både som instruktör och för egen del. I den här intervjun med Mia tipsar hon om träning:
Vilken träning rekommenderar du om man vill komma igång att träna?
Tänk: Lite rörelse är alltid bättre än ingen rörelse!
Koppla gärna ihop rörelsestunden med något du redan gör t ex vid TV-soffan, skapa på så sätt mikrovanor. Var nöjd med att ha gjort något bra för kroppen! Det är bättre att göra lite varje dag! Motivation kommer av att man gör. Hur motiverad är du att borsta tänderna? Det är en vana för att du vet att du mår bättre av det. Samma sak gäller för rörelse.
Vad ska man tänka på för att få variation i träningen?
Nummer 1. Tänk inte för mycket!
Det viktigaste är att du gör något som funkar för dagen.
Stäm av med dig själv: Hur har jag det just nu?
Har du suttit mycket stilla, är trött i huvudet, rör då kroppen så får hjärnan vila.
Har du sprungit runt och är trött i kroppen, satsa på någon återhämtning. Kanske en långsam promenad utan något i öronen, eller djupandas medvetet några minuter.
Lyssna på vad du behöver efter dagsform, det behöver inte vara krångligt och prestationsinriktat med träning!
Hur tycker du att man ska tänka om man är skadad?
Generellt behöver man inte vara rädd för att det gör lite ont när man tränar. Om smärtan däremot håller i sig flera timmar efter träningspasset, kanske också under natten, då behöver du backa och anpassa träningen. Alla har vi våra förutsättningar som livet ger oss och kan vi anpassa oss och leva efter dem, vara där vi är, tror jag att vi mår bättre. Våga vara på väg!
Vad gör du för att förenkla träningen vad gäller redskap och utrustning?
Ska man satsa på något rekommenderar jag gummiband. De är billiga, tar ingen plats och går att köpa på många olika ställen. Dessutom kan man lätt göra övningar, både lättare och tyngre med hjälp av gummiband.
Ett annat tips är att använda PET-flaskor som man fyller resp. tömmer beroende på vilken vikt man vill ha. Det går också att använda en ryggsäck som man fyller resp. tömmer på innehåll utefter vilken belastning man vill åt. Ytterligare ett tips är att använda raggsockor eller handdukar som man står på och ”halkar runt” med för att utmana musklerna.
Vill man träna utan redskap; använd kroppsvikten och gå i trappor!
Vad är vinsterna med att träna utomhus oavsett väder?
Framförallt att man får frisk luft. Jag tror att vi mår bra av att vara utomhus i alla väder, att följa årstiderna. Får vi dessutom till träning/fysisk aktivitet tillsammans med andra får vi också gemenskap och energi av varandra. Eftersom väder och vind sätter förutsättningarna får vi också träna på att tänka utanför boxen.
På så sätt skapas nya spår i hjärnan vilket vi har nytta av i andra sammanhang.
Slutligen:
Du som har tränat själv och andra i hela ditt liv, har du något särskilt träningsminne som du vill dela med dig av?
Under pandemin, när vi tränade tillsammans i parken och det vid tillfällen, var fullt med snö. Någon tog med sand så att vi inte skulle halka, någon hade med en sopborste så vi kunde sopa undan snö och lägga ut mattorna. Det var fint och gav en extra dimension till träningen, att alla var måna om varandra.
Mias slutord:
Att våga vara i det lilla ger mig vardagsglädje, att jag lever i mitt liv här och nu.
Välkommen att följa Mia på Instagramkontot; miarodhborn #tisdagspeppen. Där får du enkla träningsövningar att använda i vardagen.
Comments